Gezondheid

Gezondheid

De laatste  tijd is er veel te doen over de gezondheid van de rashond. Wij denken, dat met de juiste instelling, een rashond van een goede fokker is de veiligste optie. Het is heel belangrijk dat alle honden, alvorens ingezet te worden voor de fok, volledig getest en gezond verklaard zijn voor alle in het ras voorkomende aandoeningen (voor zover deze bekend zijn uiteraard.) Dit is onmogelijk te doen voor honden waarvan de voorouders en de betrokken rassen onbekend zijn. De meeste mensen die zo maar een nestje fokken zijn hier vaak niet van op de hoogte, of het kan ze niet veel schelen.

Door zekerheid te hebben over de achtergrond (bijvoorbeeld door DNA certificering zoals in Nederland bij alle rashonden wordt gedaan) is er ook zekerheid over de gezondheidsproblemen die voorkomen in een ras en waarop getesst kan worden. Dit wordtd gedaan door middel van DNA tests en gezondheidsonderzoeken door dierenartsen en specialisten. Gelukkig zijn er een aantal kruisingen, gemixte rassen, waar een vereniging voor opgezet is en waar regels en voorwaarden zijn aan het fokken, waaronder ook het testen op gezondheidsproblemen. Een recent voorbeeld hiervan is de labradoodle. Voordat u een pup overweegt, vraag altijd aan de fokker of de specifiek voor het ras bepaalde gezondheidsonderzoeken zijn gedaan.

Hondenpootjes-1-e1558810985233

Gezonde hond = blije hond

Gelukkig kunnen we melden dat de bolognezer een gezond ras is. Er komen slechts af en toe wat problemen voor.  Zo’n 7 jaar geleden is er een genetische aandoening ontdekt in het ras, prcd-PRA. Gelukkig hebben we hier nu een simpele DNA test voor zodat er met fokken rekening mee gehouden kan worden. Elke serieuze bolognezer fokker test zijn honden. Er zijn nog een aantal erfelijke vormen voor oogziekten waar vooralsnog geen DNA tests voor zijn. Daarom zouden alle fokhonden regelmatig getest moeten worden door een ECVO gecertificeerde oogarts.

Tenslotte zijn alle kleinere hondjes vatbaar voor Patella Luxatie, luxerende knieschijven. Dit kunnen we proberen te voorkomen door honden hierop te testen alvorens ingezet te worden voor de fok. In Nederland mag alleen gefokt worden met hondjes die 0-0-0 of 1-1 testen. Maar we moeten hiernaast niet onderschatten dat er ook andere zaken een rol spelen bij het ontwikkelen van patella luxatie. Laat daarom pups het eerste jaar niet de trap op en af rennen, van de bank af springen, te lang door het mulle zand rennen of agility doen.

Naar de dierenarts

Voor onze pupjes naar hun nieuwe baasje gaan, bezoeken we altijd de dierenarts die een volledig gezondheidsonderzoek doet en dit ook aftekent in het paspoort van de pups. Ze krijgen dan ook meteen hun eerste vaccinatie. Natuurlijk worden onze pups ook elke twee weken ontwormd.