Geschiedenis

Rasbeschrijving

Standaard

 

Het Ras - Geschiedenis

 

Dit antieke ras heeft zijn herkomst in Italië, Bologna. Hoe het allemaal echt is begonnen is onduidelijk. Wat we wel weten is dat in de oudheid, 400 jaar voor Christus, de bichon al bekend was. Enkele Griekse en Romeinse schrijvers hebben over deze kleine hond geschreven. Plinius noemde het: "Catulus Melitaeus". Er zijn grafstenen en vazen gevonden met kleine witte hondjes en een bijschrift: "Melitae". Lang geleden heette het eiland Malta Melitae.

Er was een oud ras genaamd: "Barbet", wat betekent "gebaarde". Het verkleinwoord hiervoor is Barbichon, dat verbasterde tot Bichon. Het was pas in 1860 dat de bolognezer als een apart ras werd onderscheiden binnen de Bichongroep. Tot dan toe was het een variëteit van de Maltheser. Het enige verschil was de gekrulde vacht in plaats van de zijdezachte golvende vacht van de Maltheser.

 

Een ander stukje geschiedenis dat we kennen is dat de bolognezer werd gebruikt als rattenvanger op schepen. Waarschijnlijk heeft dit het mogelijk voor ze gemaakt zich over de wereld te verspreiden. Er moet wel iets zijn veranderd want in de renaissance werden ze erg waardevol. Ze werden cadeau gegeven aan veel erg rijke mensen. We weten dat Cosimo de Medici (1349-1464) acht bolognezers mee naar Brussel heeft genomen als geschenk voor de Belgische adel. De Duke d'Este gaf Filips II (1527-1598), koning van Spanje, twee bolognezers kado. Filips II bedankte hem met de woorden: "deze twee kleine hondjes zijn de meest hoffelijke geschenken die men een monarch kan geven".

 

Moderne Bolognezer

Nog niet zo lang geleden was het ras bijna uitgestorven. In Italië probeerde een aantal fokkers het ras te redden. Sommige fokkers mixten de bolognezer met maltesers en poedels om het ras te verbeteren. In Italië is dit toegestaan. Het kan zijn dat het ras op dee manier heeft kunnen overleven. Er is 1 hond in de geschiedenis van de laatste jaren die erg belangrijk is geweest. Zijn naam was Tommy. Niemand weet precies waar hij vandaan komt. Sommigen zeggen uit Rusland, anderen uit België. Er is geen stamboom die hierbij zou kunnen helpen. Tommy is waarschijnlijk de mooiste bolognezer die er ooit geweest is. Hij had alles wat we tegenwoordig het liefst zouden zien in een bolognezer. Hij is een aantal jaren geleden overleden en is 16 jaar geworden.