Geschiedenis

Rasbeschrijving

Standaard

 

Het Ras - Rasbeschrijving

Algemene verschijning

De bolognezer is een kleine, vierkante en compacte hond. De lengte van het lichaam is precies gelijk aan de schofthoogte. Dit is een van de belangrijkste karakteristieken van de bolognezer. Sommige keurmeesters zijn helaas niet erg bekend met dit ras en vergeten dit aspect. De vacht moet zo wit mogelijk zijn en lang en fluffy en lijkt een beetje op een kurkentrekker. Er is geen specifiek uiterlijk op de tentoonstellingen verplicht. Sommige eigenaren houden de vacht in de natuurlijke stijl, anderen willen er graag een model in knippen of maken veel gebruik van een föhn. Het risico hiervan is, als het niet goed gedaan wordt, dat de vacht de krullerige, golvende structuur verliest.

Teefje: 25 - 28 cm
Reutje: 26 -30 cm
Gewicht: 2,5 - 4 kg.

Tegenwoordig willen de meeste fokkers de honden aan de kleine kant van de rasstandaard fokken. Honden maken kans op diskwalificatie als ze kleiner zijn dan 22 cm of groter dan 33 cm.

De levensverwachting is 14 jaar.

Hoofd

Het hoofd heeft een medium lengte en is 1/3 van de schofthoogte. De algemene indruk moet zijn dat het hoofd vierkant is. De schedel is enigszins eivormig met een redelijk geaccentueerde stop.

Neus

Ligt op de zelfde lijn als de bovenkant van de snuit. De neus is geprononceerd en moet altijd zwart zijn.

Snuit

Deze is 2/5 van de lengte van het hoofd. Een rechte topline en de zijkanten zijn parallel. Zo lijkt het bijna of de snuit vierkant is.

Tanden

Witte tanden, evenwijdig aan elkaar, compleet gebit. Schaargebit.
Let op: Tanggebit is toegestaan.
Dit is een van de problemen van het ras tegenwoordig. De honden hebben soms een onderbijt. Zelfs al is het melkgebit goed (met 3 maanden) dan kan het gebeuren dat met het wisselen naar het volwassen gebit, de onderkaak veel sneller groeit dan de bovenkaak, dit leidt tot een onderbijt bij volwassen honden (vanaf 6 maanden).

Ogen

Donkere, okerkleurige ogen, normaal tot groot (heeft de voorkeur). Het witte gedeelte van het oog is onzichtbaar. De oogopening is rond met zwarte omlijning.

Oren

Hoog aangezet, lang en hangend. Het haar op het oor is langer dan op de rest van het lichaam.

Staart

Over de rug heen gekruld. Overvloedig behaard.

Voeten

Ovaalvormige voeten met zwarte nagels.

Karakter

Erg aanhankelijk naar het baasje. Ze kunnen makkelijk overal mee naar toe worden genomen, zolang de baas er is of andere mensen die ze goed kennen. Ze kunnen enigszins gereserveerd zijn tegenover vreemden. Ze kunnen niet heel erg lang alleen worden gelaten. U kunt ze het meest gelukkig maken, simpel door bij ze te zijn. Ze zullen continu willen behagen.
Het is een erg gevoelig hondje. Er moet niet tegen hen geschreeuwd worden.
Is intelligent en serieus. Levendig, speels en gelukkig. Soms lijkt het alsof ze lachen!

Speelt graag met zacht speelgoed.
Al zijn ze klein, ze deinzen niet terug voor een lange wandeling van een paar uur. Ze vinden het leuk om in het bos met takken te spelen en ze kunnen erg hard rennen. Maar als het moet zijn ze ook tevreden met minder beweging. De bolognezer kan goed in een appartement gehouden worden en heeft geen tuin nodig. Leuk is dat natuurlijk wel!!

Het zijn geen doorblaffers maar als de deurbel gaat zijn ze alert. Zodra de bezoeker binnen is, zullen ze weer stil zijn. Ze houden een oogje in het zeil voor indringers. Als ze duidelijk laten merken dat ze iemand niet mogen, wees op uw hoede, want zij voelen iets dat u niet voelt.

Gezondheid

Bolognezers hebben weinig last van erfelijke aandoeningen. Het is een redelijk gezond ras en u zult niet bang hoeven zijn voor hoge dierenartsrekeningen. Toch zijn er 2 erfelijke aandoeningen: Patella Luxatie en oogproblemen. Onze honden worden hier op getest alvorens te worden gebruikt voor het fokken van een nestje.

Eten

De bolognezer is een kieskeurige eter. Vaak houden ze niet van de hapklare brokken. Er zijn veel verschillende meningen over welk voer het beste is en zelfs dierenartsen houden er verschillende meningen op na.
Voor mij en mijn honden is de keuze snel gemaakt. Zet twee bakken voer neer, een met brokken en een met vers vlees. Ik durf te wedden dat de hond zal kiezen voor vers vlees. En terecht! De hond weet zelf wat het beste voor ze is.

Als je het maag-darm stelsel van de hond met dat van de wolf vergelijkt dan zul je zien dat er geen verschillen zijn. De vertering werkt identiek. De hond is natuurlijk ook een gedomesticeerde wolf. Wolven in het wild vangen een prooi en eten het dier voor een groot gedeelte op. Een hond is een carnivoor en eet dus geen groente, hooguit af en toe wat gras. De prooi die ze vangen is vaak een herbivoor en deze heeft voorverteerde groenten in zijn maag. Ook deze maaginhoud wordt door de wolf verorberd. Ook bij onze hond is het zo dat deze geen groenten zo kunnen verwerken, pas als deze fijngemalen is (te vergelijken met de voorvertering) kan deze gebruikt worden.
Een grote groep fokkers en hondeneigenaren voert hun honden op basis van het BARF principe (Bones and Raw Food). Dit vergt een zeer goede bestudering van de natuur en er moet een evenwichtige balans gevonden worden. Ik geef mijn honden vers rauw vlees dat kant en klaar is en dat vinden ze heerlijk. De kosten zijn laag, want ze eten niet veel en je weet zo dat je verantwoord bezig bent. Voor meer informatie kunt u kijken op de website van DUCK.